CASC ANTIC D'AMPOSTA

L’itinerari es pot iniciar des de l’Oficina de Turisme del poble, on podem recollir informació i un plànol per continuar la visita. Recordem que, durant tot l’itinerari, hi ha plaques informatives davant tots els monuments importants que ens serviran d’ajuda per descobrir aquells trets més interessants.

 

La ruta pel poble comença des de l’Oficina de Turisme en direcció al casc antic. Pugem pel carrer de Sant Joan fins la Plaça de l’Aube, l’antic centre neuràlgic on s’ajuntaven persones i mercaderies provinents de l’intens transport fluvial de l’època. Al davant veiem l’edifici de Miralles, on es conserva la maquinària i l’engranatge d’un antic molí d’oli. Si ens apropem fins a la Plaça del Poador podem observar una bella panoràmica del riu Ebre i el seu elegant i distintiu pont penjant.

 

Més endavant, al carrer Victòria, destaca la Casa del Notari, d’estil modernista i semblant a un palau àrab. Continuem per l’Avinguda Palau, pugem unes escales i ens trobarem davant les restes del famós castell d’Amposta, on mitjançant un itinerari interpretatiu amb diferents plafons, podem conèixer la seva evolució i les restes de les diferents cultures que han anat deixant la seva empremta als seus peus, passant pels ibers i àrabs. Actualment és una de les zones que acull major vida cultural del poble i on se situen molts edificis com l’Escola d’Art, la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, l’Institut d’Estudis Comarcals o el Centre de Recursos Pedagògics. En aquest indret també podem admirar l’Àlber de la Descàrrega, arbres que normalment es troben a la vora del riu. Aquest, per les seves grans dimensions, és declarat Arbre Monumental.

 

Si continuem per la línia del canal dret, arribarem a l’Avinguda de l’alcalde Palau on hi ha el mercat municipal i el centre comercial, on tots els dimarts podem gaudir de les paradetes al carrer.

 

Visita obligada al Museu Comarcal del Montsià

 

Una parada molt gratificant és la visita al Museu Comarcal del Montsià, a prop del parc municipal, ja que aquest espai aglutina tots els trets de la idiosincràsia de la comarca del Montsià. Més endavant, a l’Avinguda de la Ràpita gaudirem dels edificis modernistes de la ciutat, la casa Fàbregas, la casa Macià, etc. Continuarem fins a la plaça Espanya, on antigament se celebrava el mercat i on actualment es troba l’Ajuntament d’Amposta i l’església parroquial de Nostra Senyora de l’Assumpció. Al voltant, són molts els carrerons que ens parlen per si sols de l’arquitectura popular antiga i pels quals és recomanable deixar-se perdre. No serà difícil trobar la casa pairal Miralles, d’època medieval, al carrer de Sant Joan. Si continuem de nou per aquesta via arribarem sols a l’Oficina de Turisme. En total, entre 1 i 2 hores de trajecte en sentit circular que es pot realitzar en qualsevol època de l’any.

 

Museu Comarcal del Montsià

Horaris: de dilluns a dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges d’11 a 14 h.

TOT PARC 2015