ECOMUSEU - DESEMBOCADURA

Fitxa tècnica

Distància: 32 km

Localització: Deltebre, Canal Vell, Garxal i Riu Ebre

Durada: etapa per realitzar tranquil·lament en una jornada

Desnivell: inexistent. Completament pla

Dificultat: baixa

Usuaris: a peu, en bicicleta i a cavall.

Ruta de connexió: Atenció amb els cotxes!

Tipus de ferm: asfalt i terra

Època recomanada: tot l’any

Distància

Km 0      Ecomuseu

Km 2.7   Passeig fluvial de Deltebre

Km 8.9   Canal Vell

Km 13.7 Niño Perdido

Km 14.9 Riumar

Km 16.3 Garxal

Km 17.8 Far del Garxal

Km 19    Muntell de les Verges

Km 20.5 Carril bici Caminos Naturales

Km 24.8 Pont dels Moros

Km 27.5 Passeig fluvial de Deltebre

Km 31.9 Ecomuseu

Inici de l’itinerari

 

Iniciem el recorregut a l’Ecomuseu (Km 0). El deixem a la nostra dreta i continuem endavant 100 metres fins arribar al carrer Girona (km 0,1). Girem a l’esquerra i continuem pel mateix carrer durant 400 m fins arribar a un stop. Creuem el carrer i seguim endavant 400 m més fins arribar a un nou stop, on girarem a l’esquerra (observarem el senyal de Caminos Naturales: Ebro GR 99, que ens acompanyarà parcialment durant el recorregut).

 

Continuarem pel carrer Riu Ebre (amb un canalet a la nostra dreta i una zona d’hortets) fins arribar al final, on tindrem un senyal de cediu el pas (km 1,8). Girem a la dreta (observem uns grans eucaliptus) per l’Avinguda Generalitat i als pocs metres arribem al Passeig Reinosa. Continuem endavant (observarem el llagut, embarcació típica, situat al Club Nàutic de Deltebre) fins enllaçar amb el Passeig fluvial (km 2,7). Gaudirem de la presència de l’Ebre, observarem un antic niu de metralladores i disposarem de la primera àrea de descans de l’itinerari.

 

Quan finalitza el passeig fluvial, trobem la rotonda (km 4,3) de la carretera de Deltebre a Riumar. La creuem tot recte amb molta precaució i vigilant els cotxes, fins arribar al canal de l’esquerra de l’Ebre (formigonat).

 

Llacuna del Canal Vell

 

Malgrat trobar el senyal del GR 99, continuarem recte per un camí de terra, amb la sèquia del Toll a mà esquerra. Al cap d’un quilòmetre, enllacem amb el camí del Toll, ja asfaltat (km 5,4). Girem a mà dreta i seguim recte durant 2,2 km fins que s’acaba el camí del Toll. Aquí (km 7,7) girarem a mà esquerra en busca del mirador i de la bassa del Canal Vell (observeu els indicadors), situats a 1,2 km. Per accedir al mirador, s’ha de fer pel darrere d’una finca particular (observeu els senyals).

 

Un cop al mirador (km 8,9) podem gaudir d’un merescut descans i gaudir dels ocells presents a la bassa.

 

Retornem sobre les nostres passes i ens incorporem novament al camí pel qual circulàvem abans de desviar-nos cap al mirador. Seguim cap a l’esquerra i al cap d’uns 800 metres, creuarem el desguàs del Penal. En aquest punt (km 10,3) girem a la dreta (deixant al darrere una plantació de palmeres) i seguim recte durant 180 metres, on ens desviarem a l’esquerra creuant un canal amb comportes i seguint direcció cap a la Platja de la Bassa d’Arena. Al cap d’1,5 quilòmetres hem de continuar obligatòriament cap a l’esquerra (km 12,5) i ja veiem al fons el Mediterrani i la citada platja. Seguim endavant i al cap d’1,1 km girarem a la dreta per un camí d’arena que ens endinsa pel sosar del Niño Perdido (km 13,7). Seguim per aquest camí tot recte durant 1,2 km fins arribar a la urbanització Riumar (km 14,9). Girem a l’esquerra en busca del Passeig Marítim de Riumar i seguim endavant amb la platja i el Mediterrani a la nostra esquerra fins arribar a l’inici del carril bici del Garxal (km 16,3).

 

El Garxal

 

Ens endinsem pel camí d’arena fins arribar al mirador situat a 400 m, on podrem observar la fauna present a la llacuna del Garxal. Seguim endavant fins arribar al far (km 17,8), situat a 1,1 km del mirador. Ens trobem novament amb l'Ebre, que aquí enfila el darrer tram abans d’unir-se amb la Mediterrània.

 

Resseguim l’Ebre a contracorrent, el deixem a la nostra esquerra i seguim endavant per un camí asfaltat durant 1,1 km, punt on ens desviarem a l’esquerra en busca del Muntell de les Verges (km 19), duna fixa de 4 metres d’altura des d’on podrem albirar l’illa de Buda. Seguim endavant per la vora del riu fins arribar al port fluvial de Deltebre. El rodegem i continuem per la ribera de l'Ebre fins arribar a les golondrines, on neix el carril bici Caminos Naturales: Ebro GR 99 (km 20,5), i que ens ha de conduir de nou a Deltebre.

 

Aquest carril bici va paral•lel a la carretera de Deltebre a Riumar. Podem realitzar el darrer descans a l’àrea de pícnic del Pont dels Moros (km 24,8). (Vigileu en creuar la carretera!). Seguim endavant pel GR 99 que s’enfila pel costat del canal fins arribar a la rotonda per accedir al nucli urbà de Deltebre. Creuarem la rotonda amb precaució i continuarem pel Passeig fluvial (km 27,5).

 

En aquest indret, retornem cap a l’Ecomuseu situat a 4,3 km, resseguint el mateix trajecte que a l’anada (Passeig fluvial, Passeig Reinosa, Av. Generalitat, carrer Riu Ebre i carrer Girona), arribant al punt de partida, amb un recorregut total de 32 km.

 

Aquest itinerari transcorre per camins rurals (70%) i per carrils bici (30%). Tot i la baixa densitat de vehicles, cal estar-ne atents, sobretot a les cruïlles.

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015