ECOMUSEU - BADIA DEL FANGAR

Fitxa tècnica

Distància: 17 km

Localització: Deltebre, riu Fondo, badia del Fangar i antigues salines

de Secanella

Durada: etapa per realitzar tranquil·lament en migdia

(4 hores)

Desnivell: inexistent. Completament pla

Dificultat: baixa

Usuaris: l’itinerari circula per camins rurals i carreteres.

Atenció amb els cotxes!

Tipus de ferm: asfalt i terra

Època recomanada: tot l’any

Distància

Km 0      Ecomuseu

Km 0.3  Alberg de Joventut de Deltebre

Km 0.6   Cementeri

Km 1.1   Caseta típica d’arrossar

Km 4.3   Desguàs de Florença

Km 6.3   Port Illa de Mar

Km 6.5   Badia del Fangar

Km 7.4   Bocana-desguàs del Rompent

Km 9.3   Caseta coetera

Km 13.9 Mas de la Canyadora

Km 16    Caseta típica d’arrossar

Km 17.1 Ecomuseu

Inici de l’itinerari

 

Iniciem el recorregut a l’Ecomuseu (km 0). El deixem a la nostra esquerra i continuem endavant 200 metres fins arribar a la rotonda principal de Deltebre (km 0,2). Amb absoluta precaució, creuem recte la rotonda (direcció Camarles) deixant l’Alberg de joventut a la nostra dreta (km 0,3). Si ho desitgem, podem circular per dalt la vorera uns 300 metres fins arribar al cementeri de Deltebre, on girarem a la dreta (km 0,6).

 

Continuem endavant per un camí de terra durant 500 metres més, fins trobar una típica caseta d’arrossar (blanca i grisa) amb una era formigonada (km 1,1). Girem a l’esquerra i continuem recte per un camí de terra durant 500 metres més. En aquest punt (km 1,6) hem de creuar, amb molta precaució, una carretera asfaltada.

 

Seguim recte per un camí asfaltat durant 1 km més fins arribar a un stop (no senyalitzat) i ens incorporem a la dreta seguint per un camí asfaltat (km 2,6). Continuem recte i, al cap de 300 metres, el camí passa d’asfalt a terra. Veurem, al nostre davant, una granja de dues plantes (km 2,9). Continuem recte pel camí de terra durant 1,4 km fins arribar a un stop. Haurem de creuar, amb molta precaució, la carretera que uneix l’Ampolla amb la platja de la Marquesa.

 

Port Illa de Mar

 

En aquest punt (km 4,3), i un cop creuada la carretera, continuem recte per un camí de terra que circula paral·lel al desguàs de Florença (a l’inici, hi veurem una caseta blanca amb les bombes). Al cap de 2 quilòmetres arribarem al port d’illa de Mar, situat al bell mig de la badia del Fangar (km 6,3).

 

En aquest punt, si giréssim a l’esquerra continuaríem direcció el Goleró, la bassa de les Olles i l’Ampolla, situats a 2,2 km, 3,7 km i 7 km, respectivament. La nostra ruta, però, continua a la dreta, i circularem constantment amb la badia del Fangar a la nostra esquerra.

 

Un cop abandonem el port d’illa de Mar (km 6,5), continuem per un camí d’arena compacta que voreja la badia (a la nostra esquerra i amb un desguàs a la nostra dreta). Al cap de 900 metres, arribem al desguàs del Rompent, que creuem per un pont de formigó amb uns elements metàl·lics (km 7,4).

 

La Punta del Fangar

 

En aquest punt hi podrem observar les diferents i tradicionals eines, ormejos i embarcacions dels pescadors. Observeu detingudament, a l’interior de la badia, les muscleres i just darrere, al fons de tot, la punta del Fangar. Intenteu localitzar-ne el far!

 

Seguim endavant gairebé durant 500 metres més, fins trobar un camí asfaltat que neix a la nostra dreta (km 7,9). És el punt de retorn a Deltebre. Agafem, doncs, el camí asfaltat, deixant la badia a la nostra esquena, i continuem 2,2 km (anirem deixant enrere una granja i una caseta coetera) fins arribar a la carretera de la Marquesa a Deltebre (km 10,1).

 

En aquest punt, si giréssim a l’esquerra continuaríem en direcció a la platja de la Marquesa, inici de la península i far del Fangar, situats a 3,2 km, 5,2 km i 8 km respectivament. La nostra ruta, però, continua a la dreta.

 

Girem, doncs, a la dreta, i circulem amb molta precaució per la carretera de la Marquesa a Deltebre. Al cap de 500 metres, abandonem la carretera, girem a l’esquerra, pel costat d’una caseta i continuem endavant per un camí asfaltat (km 10,6). Al cap de 200 metres, trobem una nova cruïlla (km 10,8). Seguim recte, sempre pel camí asfaltat, durant 1,2 km, fins arribar a un mas amb palmeres i eucaliptus (km 12). Aquí, si continuéssim recte podríem enllaçar amb l’itinerari de l’Ecomuseu a la desembocadura comentat en pàgines anteriors, anant pel camí del Toll, situat a 3,2 km. La nostra ruta, però, continua a la dreta. Així, deixem el camí asfaltat, girem a la dreta, salvant el desaigüe de Nassos per un pont de formigó i seguirem a l’esquerra per un camí de terra durant 1,9 km, fins arribar a una bifurcació, passat el mas de la Canyadora (km 13,9). Seguirem a la nostra dreta durant 500 metres més fins arribar a un stop, on creuarem, amb molta precaució, la carretera de Deltebre a la Marquesa (km 14,4). Després de creuar la carretera, seguirem per un camí asfaltat (tindrem una granja a l’esquerra) durant 1,2 km fins trobar, a la nostra esquerra, el camí de terra (km 15,6) pel qual ja haurem circulat a l’anada, que ens conduirà de nou a la típica caseta d’arrosar (km 16), el cementeri (km 16,5) i l’Ecomuseu (km 17,1 ).

 

Destaquem

 

Durant el recorregut, podrem observar part de la fisonomia del riu Fondo, antic braç de l’Ebre, convertit avui en dia en arrossars. A la badia del Fangar, podrem observar diverses activitats humanes –muscleres i mariscadors- compartint espai amb limícoles, gavines i flamencs. De retorn a Deltebre, al voltant del mas de la Canyadora, observeu els arrossars més baixos: són les antigues salines de la Secanella.

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015