L'ALDEA-CAMARLES-L'AMPOLLA

Fitxa tècnica

Distància: 24 3 km

Localització: Aldea. Camarles, bassa de tes Olles. badia

del Fangar

Durada: etapa per realitzar en mig dia (4 hores) o

tranquil.lament en 1 dia

Desnivell: inexistent, excepte zona del Roquer

Dificultat: baixa

Usuaris: L’itinerari circula per camins rurals i cerreteres.

Atenció amb els cotxes

Època recomanada: tot l’any

 

 

Distància

Km 0   Ermita de l'Aldea

Km 4.1 Lligallo del Gànguil

Km 4.8 LLigallo del Roig

Km 5.4  Pinets de Camarles

Km 5.7  Torre de la Granadella

Km 6.2 Camarles

Km 7.2  Torre de Camarles

Km 8.7  Lo Roquer

Km 12.1  Bassa de les Olles

Km 13,8 Goleta de les Olles

Km 18.7 Sèquia Sanitària (Sèquia Mare)

Km 24,3 Ermita de l'Aldea

Descripció

 

Iniciem el recorregut a la torres de l’ermita de l’Aldea (se pot visitar prèvia reserva) (Km 0). Deixem la torre a la nostra esquena i el complex de l’església a la nostra dreta i continuem endavant 150 metres fins arribar a la carretera (guarnida amb plataners i xops) que uneix l’ermita amb el poble de l’Aldea. Girem a l’esquerra i continuem pel passeig arbrat direcció l’Aldea durant 1,3 km fins creuar el canal Nou de Camarles. Un cop creuat el pont (km 1,5), seguim a la dreta direcció Lligallo (fixeu-vos amb els indicatius Via Augusta-GR 92).

 

Circulem sempre endavant durant 2,6 km fins arribar a Lligallo del Gànguil (Km 4,1). Creuarem el carrer principal (veurem un stop i tindrem el Canal de Camarles a la nostra dreta) i continuem recte durant 700 m direcció Lligallo del Roig. Aquí creuarem amb absoluta precaució la carretera T-340 que uneix Lligallo del Roig (des de la N-340) amb Deltebre. Un cop creuada la carretera, seguim direcció Camarles (Km 4,6).

 

Al cap de 200 metres, ens trobem a la nostra dreta, una omeda molt ben conservada. Seguim endavant, i al cap de 400 m arribem als Pinets de Camarles (Km 5,4).

Al cap de 200 metres, s’acaba la pineda i trobem a mà dreta un camí de terra. L’agafem i seguim recte durant 100 metres on girarem a mà esquerra per veure l’entorn de la Torre de la Granadella.

Ens incorporem de nou a la carretera i arribarem al cap de 400m a Camarles (km 6,2). Seguim endavant circulant pel nucli urbà durant 1,2 km fins arribar a la Torre de Camarles (km 7,4). Si ho desitgem, podem accedir a la torre sol·licitant-ho a la oficina d’informació de Camarles, situada just enfront.

 

Continuem endavant i al cap de 300 m arribarem a una rotonda. La creuem recte i seguim direcció l’Ampolla per la carretera del Roquer, des d’on podrem observar la plana deltaica, ja que estem situats –i elevats- just a sobre de l’antiga línia de costa.

 

Al final de la carretera del Roquer, hem de fer una forta baixada i tot seguit trobem l'indicatiu per dirigir-nos cap a l'Ampolla (Km 10,2). Girem doncs a l'esquerra i al cap de 800 m, ens trobem una rotonda, girarem a mà dreta en busca de la Platja da l'Arenal l

la bassa de IH Olles. Seguim endavant durant 1, 1 Km fins arribar a la bassa les Olles (Km 12,1).

 

Retorn

 

Opció A:

 

Un cop a la bassa de les Olles (Km 12,1) agafem la passera de fusta que circula d'entre mig dels canyissars. Al cap de 800 m arribarem a l'estació de bombeig de les Olles, creuem el pont i seguim endavant durant 1,6 Km fins arribar a la Goleta de les Olles, la connexió natural de la bassa amb la badia del Fangar (Km 13,8). Seguim endavant amb la badia del Fangar a la nostra esquerra i al cap d'1 Km girarem a la dreta per un camí asfaltat (Km 14,8). És el punt de retorn a l'Aldea. (Si ho desitgem podem acostar-nos al Goleró situat a 200 m. Des del Goleró, se pot enllaçar amb l'itinerari 3 Ecomuseu-Badia del Fangar, situat a 2, 1 Km.)

La nostra ruta, però, com dèiem, continua a la dreta pel  camí asfaltat, deixant la badia a la nostra esquena, durant 1,6 Km fins arribar a un pont, amb una típica caseta d'arrossar pintada de blanc i roig (Km 16,•). El creuem i seguim endavant durant 300 metres, fins arribar a la sèquia Sanitària (sèquia Mare).

Girem a l'esquerra i retornem a l'ermita de l'Aldea circulant constantment sempre paral•lels a la sèquia Mare (a l'inici, a la nostra dreta). Durant el trajecte hem de creuar, amb molla precaució la carretera. lV-3401 (que uneix l'Ampolla amb Deltebre) (Km 17,4), la carretera lV-3409 (que uneix Camarles amb Deltebre, punt on aprofitarem el millor estat del camí i seguirem amb la sèquia Mare a l'esquerra) (Km 18,6), la lV-340 (que uneix Lligallo amb Deltebre) (Km 20), la carretera vella de Lligallo a Deltebre (Km 21,8). Aquí ja veiem la torre al fons, situada a 2,1 Km. Arribarem a la depuradora

de l’Aldea, (Km 23,9). Girem a la dreta i al cap de 400 m arribem a la torre de l'Ermita, per a un recorregut total de 2•,3 Km.

 

Opció B:

Des de la bassa de les Olles sortim en direcció al poble mariner de l'Ampolla, fins l'estació de RENFE, situada a 2,7 Km, per retornar en tren fins a l’Aldea (l'estació de l'Aldea està situada a 3,8 km de l'ermita).

Informació horaris: 902 240 202 (pujar la bici al tren és legal i gratuit).

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015