ITINERARI FAMILIAR: DESEMBOCADURA-GARXAL-RIUMAR

Fitxa tècnica

Distància: 6,9 km /9,8 km opció llarga

Localització: Deltebre, Riumar, Garxal, Riu Ebre

Durada: 1 hora

Desnivell: inexistent. Completament pla

Dificultat: baixa

Usuaris: carril bici: a peu i en bicicleta.

 Resta del trajecte: Atenció amb els cotxes! L’itinerari circula un

 50% per carril bici i un 50% per camins rurals i carrers.

Tipus de ferm: asfalt i terra

Època recomanada: tot l’any

 

Distància

Km 0  Muntell de les Verges

Km 0.3 Inici itinerari Garxal

Km 1.2 Mirador Zigurat

Km 1.6 Mirador Faunístic Garxal

Km 2.3 Mirador Adaptat Garxal

Km 2.7 Urbanització Riumar

Km 3.8 Final passeig marítim

Km 5.3 Arrossars Riumar

Km 6.3 Port fluvial de Deltebre

Km 6.9 Muntell de les Verges

Inici del recorregut

 

Iniciarem el recorregut al Muntell de les Verges (Km 0). El deixarem a la nostra dreta i continuarem endavant 200 metres fins arribar a un stop. Girarem a la dreta en busca del riu Ebre i l’inici de l’itinerari ciclista del Garxal (Km 0,3).

 

Continuem endavant, amb l’Ebre sempre a la nostra dreta, i trobarem dos miradors. El segon, el Zigurat (Km 1,2), format per una espectacular plataforma de fusta, ens permet dominar l’horitzó de la zona de la desembocadura de l’Ebre, amb excepcionals vistes sobre el riu, l’illa de Sant Antoni, l’illa de Buda, el Garxal, part de fisonomia litoral del Delta i, en funció dels dies, la línia de costa fins al cap de Salou.

 

Un cop passat el Zigurat, el recorregut continua per l’esquerra, deixant el riu al nostre darrere i el far a l’esquerra. Allà resseguirem el carril bici de terra paral·lel a la bassa del Garxal.

 

El Garxal, amb 280 ha, és la bassa del Delta de més recent formació. Està constituïda per petites illes en forma de mitja lluna, modulades pel vent i el mar. Durant el recorregut podreu observar que està envoltada per diferents ecosistemes, principalment zones dunars, salobrars i canyissars que acullen una rica i variada flora i fauna.

 

La Urbanització Riumar

 

Aprofiteu els dos miradors faunístics del recorregut (Km 1,6 i Km 2,3) per observar la fauna present a la bassa. Des del segon mirador, seguim endavant i al cap de 400 m arribarem al passeig marítim de la urbanització Riumar (Km 2,7).

 

Continuarem recte fins al final del passeig (Km 3,8), on girarem a l’esquerra (veureu que el terra està pintat de roig i el símbol d’una bicicleta) i seguirem durant 500 m pel carrer Polla d’aigua (observeu que part del carrer està abalisat per a bicicletes). Al final del carrer hi ha una petita cruïlla-rotonda amb un eucaliptus al mig (Km 4,3). Girarem a la dreta i seguirem endavant per un camí de terra durant 350 m. Atenció! En aquest punt passarem per sota d’uns pins (Km 4,7) i hem de girar sobtadament a l’esquerra per un altre camí de terra per retornar cap al Muntell de les Verges.

 

Seguim, doncs, pel camí de terra. Al cap de 500 metres tindrem ja els arrossars a la nostra dreta, i al cap de 400 m arribarem a un stop, el de la carretera T-340 que arriba a Riumar (Km 5,6). La creuarem amb precaució i seguim endavant durant 700 m fins arribar al Port fluvial de Deltebre (Km 6,3). Circumval·larem el Port, i al cap de 600 m arribem al punt inicial, el Muntell de les Verges per a un recorregut total de 6,9 km.

 

Opció recorregut llarg

 

Quan arribem a la zona dels pinets (Km 4,7), enlloc de girar sobtadament a l’esquerra, seguirem recte pel camí de terra (envoltat d’arrossars) durant 2 km fins trobar la carretera T-340 que uneix Deltebre amb la desembocadura (Km 6,7). Creuarem la carretera amb precaució i agafarem el carril bici annexat a la via que ens portarà, al cap de 1,6 km directament al riu. Un cop amb l’Ebre a la nostra dreta, el resseguim durant 1,5 km fins arribar al Muntell de les Verges, per a un recorregut total de 9,8 km.

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015