AMPOSTA-CASA DE FUSTA

Fitxa tècnica

Distància: 27,4 km

Localització: Amposta, Ullals, l’Encanyissada

Durada: 4 hores

Desnivell: inexistent, completament pla

Dificultat: baixa

Usuaris: a peu, en bicicleta.

Trams compartits: atenció amb els cotxes!

Tipus de ferm: asfalt i terra

Època recomanada: tot l’any

Distància

Km 0 Oficina d’informació d’Amposta

Km 0.9 Final de l’Avinguda Sant Jaume

Km 5.6 Els Ullals de Baltasar

Km 10.5 Inici carril bici Encanyissada

Km 13 Aiguat del Carreter

Km 7.8 Casa de Fusta

Km 22.3 L’Enclusa-canal marítim

Km 26.7 Passeig fluvial

Km 27.4 Oficina d’informació Turística d’Amposta

Inici del recorregut

 

Iniciem el recorregut a l’oficina d’informació turística d’Amposta (km 0). Amb l’Ebre a la nostra esquerra continuem endavant per l’Avinguda Sant jaume. Al cap de 150 metres d’haver creuat el pont de la N-340, girem a la dreta i creuem, amb absoluta precaució, la carretera TV-3403 que uneix Amposta amb Sant Jaume d’Enveja (km 1).

 

Seguim endavant direcció Sant Carles de la Ràpita, on al cap de 400 m girarem a l’esquerra, abandonant la carretera arbrada i continuarem al cap de 60 m per un camí de terra que naix a la nostra dreta (km 1,4). Seguim sempre pel camí de terra, compartint el paisatge amb petits horts i topant-nos ja amb els primers arrossars de l’itinerari.

Al cap de 2,5 km, girem a la dreta per un pont, tenint com a referència un gran eucaliptus al costat d’una granja (km 3,9). Seguim endavant durant 600 m on girem a l’esquerra per un camí de terra que, al cap d’1,1 km ens conduirà als ullals de Baltasar (km 5,6).

 

Els Ullals de Baltasar

 

Els ullals són punts de surgència d’aigua procedent de la zona de recàrrega càrstica dels Ports de Beseit i la serra del Montsià. La seua flora és molt peculiar, amb la sorprenent nimfea blanca o nenúfar. A més, diverses espècies de peixos, en poblen les aigües, entre les quals destaquen l’espinós o punxoset, el samaruc i el llopet de riu.

Deixem els Ullals i continuem endavant fins trobar-nos, al cap de 300 m amb un mas d’on naix la sèquia de l’Anglès (km 5,9). Resseguim endavant amb la sèquia a mà esquerra i la carretera del canal marítim d’Amposta a la Ràpita a la nostra esquena. Al cap d’1,2 km girem a l’esquerra, salvant la sèquia de l’Anglès per un pont. Al cap de 100 m, girem a la dreta, per un camí de terra paral·lel a un desguàs i el seguim durant 2,4 km –durant este llarg tram, tindrem una bona panoràmica de la serra del Montsià- fins arribar a la carretera TV-3406 que unix la Ràpita amb Sant Jaume d’Enveja. La creuem amb precaució i seguim recte 500 m on trobarem el camí que ens permet girar a l’esquerra per enllaçar, al cap de 400 m més, amb l’inici del carril bici de l’Encanyissada (km 10,5).

 

L’Encanyissada

 

En este tram, on habitualment pasturen bous, la vegetació predominant és el canyís (Phragmites australis), planta que envolta i dóna nom a la bassa. Al cap de 2,5 km arribem a l’aguait del Carreter (km 13). Seguim recte i al cap d’1 km arribem a la Casa de Fusta, edifici emblemàtic del Delta, centre d’informació del Parc i que acull una exposició sobre les basses del Delta (km 14). Des de la Casa de Fusta retornem exactament sobre les nostres passes fins arribar de nou al mas dels Ullals (km 22,3).

 

Passem per davant del mas i, amb absoluta precaució, creuem la carretera TV-3408 o del canal marítim per la zona de l’Enclusa, on podem observar l’antic canal de navegació de Carles III que unia l’Ebre amb la badia dels Alfacs. Retornem a Amposta, doncs, amb el canal de navegació –avui dia, de reg– a la nostra dreta. Al cap de 3,6 km ens veiem obligats a deixar el canal i ens incorporem amb precaució a la carretera que, al cap de 600 m ens conduïx de nou al passeig fluvial d’Amposta (km 26,5) (a 300 m disposem de l’enllaç amb el camí de Sirga, 20 km de carril bici que unixen Amposta amb el riu Migjorn). Des d’este punt retornem a l’oficina d’informació turística d’Amposta, situada a 900 m, per a un recorregut total de 27,4 km. Este itinerari transcorre per carretera, camins rurals i carril bici.

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015