SANT CARLES DE LA RÀPITA-CASA DE FUSTA

Fitxa tècnica

Distància: 24,4 km

Localització: Sant Carles de la Ràpita, Vilacoto, l’Encanyissada

Durada: 4 hores

Desnivell: inexistent, completament pla

Dificultat: baixa

Usuaris: a peu, en bicicleta.

Trams compartits: atenció amb els cotxes!!

Tipus de ferm: asfalt i terra

Època recomanada: tot l’any

Distància

Km 0   Pavelló firal

Km 0.5 Inici carretera Poblenou

Km 0.9  Inici camí terra

Km 1.1  Sèquia de Mar

Km 3.1  Inici Erms Vilacoto

Km 6.4 Sèquia de l’Anglès (pont)

Km 7   Mas de la Campana

Km 7.2 Pont de ferro

Km 8.6  Inici carril bici Encanyissada

Km 11.2 Mirador del Carreter

Km 12.2 Casa de Fusta

Km 24.4 Sant Carles de la Ràpita

Inici del recorregut

 

És un itinerari en bicicleta que aprofita els camins rurals i només disposa de carril bici a la bassa de l’Encanyissada.

 

Iniciem el recorregut al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita (km 0). Amb el pavelló a la nostra dreta, continuem endavant fins arribar a la cruïlla de la carretera que uneix la Ràpita amb el Poblenou del Delta (Km 0,5).

 

Seguim amb absoluta precaució per la carretera durant 400 m, fins veure a la nostra esquerra un camí de terra i la senyal indicativa de l’itinerari. Girem, amb cautela a l’esquerra, abandonant la carretera, i continuem recte pel camí de terra. Al cap de 200 m, creuarem la Sèquia de Mar (Km 1,1) i continuem a l’esquerra per un camí de terra que, a l’inici, disposarà d’una sèquia de reg a l’esquerra i, seguidament mentre pedalem, observarem tres típiques edificacions de ribera a la nostra dreta. Al cap de 900m, aquest camí gira forçosament a la dreta (Km 2).

 

Els Erms de Vilacoto

 

Girem doncs a la dreta i seguim sempre recte. Tindrem arrossars a banda i banda, durant 1,1 km. Després d’aquesta distància, a la nostra esquerra disposarem d’una filera d’aubes i xops i, al darrera, una densa formació de canyís que ens indica que limitem amb els Erms de Vilacoto o Casablanca (Km 3,1), zona del Parc de propietat privada.

A l’hivern els Erms acullen un important dormider d’arpelles i, a l’estiu és relativament comú observar el picampall o repicatalons.

 

Seguim sempre endavant, doncs, amb els Erms a la nostra esquerra i els arrossars a la dreta durant 1,1 Km, on haurem de girar obligatòriament a l’esquerra, ja que topem amb el desaigüe de la Maquineta (Km 4,2).

 

Girem a l’esquerra i seguim endavant pel camí de terra, tenint de referència el desaigüe de la Maquineta a la dreta i els Erms a la nostra esquerra. Al cap de 500 m tornem a tenir arrossars a banda i banda i al cap de 1 km girem a la dreta (Km 5,8) en busca de la bassa de l’Encanyissada.

 

Resseguim el camí de terra durant 600 m més fins arribar a la sèquia de l’Anglès i la carretera del mateix nom que neix als Ullals de Baltasar (Km 6,4).

 

El carril bici de l’Encanyissada

 

En aquest punt, creuem l’Anglès i la carretera i seguim endavant per un camí de terra que neix enfront nostre a la dreta. El resseguim durant 900 m, passant gairebé al final pel mas de la Campana, fins arribar a la Sèquia Gran (Km 7,2). En aquest punt, hem de creuar la sèquia per un pont de ferro verd, habilitat per a bicicletes.

 

Un cop creuada la sèquia, podem, opcionalment apropar-nos al mirador de Patrau situat a 250 m a la nostra dreta. La nostra ruta continua cap a l’esquerra. Girem doncs, un cop creuat el pont cap a l’esquerra i al cap de 1 km girem a la dreta per enllaçar, al cap de 400 m amb el carril bici de l’Encanyissada.

 

La Casa de Fusta

 

Seguim endavant pel carril bici, en busca de la Casa de Fusta. Al cap de 2,7 Km arribem al mirador del Carreter (Km 11,2).

 

Seguim endavant i al cap d’1 km arribem a la Casa de Fusta, edifici emblemàtic del Delta, centre d’Informació del Parc i que acull una exposició sobre les basses del Delta (km 12,2).

 

De març fins el setembre, retornem sobre les nostres passes per a un recorregut total de 24,4 Km. Aquest itinerari transcorre per camins rurals (64%) per carril bici (28%) i per carretera (8%). Terra (92%), asfalt (8%).

 

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015