FAÇANA FLUVIAL DE DELTEBRE

Fitxa tècnica

Coordenades Inici: X=304611 Y=4510915 UTM 31N

Distància: 12.8 km (anada i tornada)

Localització: façana fluvial de Deltebre

Durada: 2 hores molt tranquil·lament

Desnivell: inexistent, completament pla

Dificultat: baixa

Usuaris: a peu, en bicicleta

Tipus de ferm: terra i asfalt

Època recomanada: tot l’any

 

 

Descripció

 

Km 0. Iniciem el recorregut al Molí dels Mirons. A la dreta, hi ha l’illa de Gràcia (de propietat privada), i, a l’esquerra, el canalet que rega tots els horts que anirem trobant al llarg del recorregut. La primera casa que trobem és la Casa Vella. El primer propietari va ser el marquès de Palmerola. Va ser una fonda per als qui viatjaven amb lo Vapor Anita (l’últim transport fluvial del Delta a Tortosa).

 

300 m, Casa dels Belgues. Anomenada també Casa Quico, d’estil colonial, la seva primera propietària va ser Cinta Santiago. Molts anys després, la va comprar una família de Bèlgica, d’aquí el nom actual. En destaquem les altes palmeres.

 

480 m. Podem veure a l’illa de Gràcia un edifici amb una xemeneia rodona adjunta a una casa anomenada La Màquina. Era una sínia que funcionava amb un motor de vapor per extreure aigua del riu i poder regar tota l’horta de la finca.

 

1.400 m, parc del riu. Zona lúdica municipal, amb gronxadors, àrea de pícnic amb ombra, rostidors, font d’aigua potable, escenari, etc... Es recomana fer-hi una parada a les famílies amb nens.

 

1.900 m. Ens deixa la companyia del canalet per endinsar-se cap al poble.

 

2.000 m. Acaba l’illa de Gràcia. Justament en aquesta punta és on es va enfonsar el Vapor Anita, l’any 1937, que es va avarar l’any 1915.

 

3.050 m, Transbordador Garriga. Empresa centenària que va creuar el riu en diverses embarcacions. L’any 1971, es va construir l’últim transbordador de Garriga, el qual gràcies a Fermín Llambrich i els seus nebots va funcionar fins al 30 de setembre de 2010, data en què es va deixar de passar el riu amb barcassa a causa de la inauguració del pont Lo Passador. Barca turística que passeja des de l’embarcador fins a la desembocadura.

3.310 m, pont Lo Passador. De 250 metres de llargada i 15 metres d’alçada, el seu disseny destina la meitat de la superfície a ciclistes i vianants. A més, hi ha una exposició sobre la història dels transbordadors.

 

A la banda de Sant Jaume d’Enveja, podem observar l’itinerari del camí de Sirga, que ve des d’Amposta fins a Migjorn - illa de Buda, amb una longitud de 22 km, i segueix tota l’estona la vora del riu.

 

4.015 m, la Sínia. Servia per regar els horts de prop del riu.

 

4.689 m, Transbordador Olmos. Joaquim Olmos va passar de ser un ciclista professional a ocupar-se de la navegació pel riu, que durant els primers temps va fer amb un llagut. La tradició va continuar de pare a fill, i van ampliar el negoci amb un transbordador i una barca turística. Barca turística que passeja des de l’embarcador fins a la desembocadura.

 

4.744 m, Confraria de Pescadors de Sant Joan. Tots els dies a les 11:30 h (excepte dissabtes i diumenges) té lloc la subhasta de peix.

 

4.866 m, Llagut. Podem observar l’antic llagut que estava enfonsat a l’illa de Sant Antoni, juntament amb el que hi ha a l’Ecomuseu. A finals dels 80, van ser trets del fons del fang i traslladats pel riu cap a Deltebre. El llagut pujava riu amunt, arrossegat de la vora del riu per homes (els sirgadors), o bé per cavalls, amb una corda anomenada sirga. En canvi, quan navegava riu avall era amb una vela llatina per

aprofitar el vent, i transportava pedres, fusta, carbó, etc. Als anys 50, va deixar de funcionar perquè les mercaderies van passar a transportar-se amb ferrocarril o camions.

 

4.904 m, Base de piragüisme Martí Calvo. Centre de Tecnificació de Piragüisme. Hi ha un embarcador públic.

 

5.117 m, Transbordador La Cava - pas de Való. Més conegut per la gent del poble com lo pas de Való, que ve del malnom del iaio. Aquest transbordador és centenari. El seu propietari és el senyor José Arques.

5.512 m, niu de metralladora. De la coneguda Batalla de l’Ebre, en el context de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). La seva funció era defensiva. Els soldats es protegien i a la vegada disparaven a l’altra banda del riu, on s’ubicava l’enemic. El riu actuava com a frontera entre republicans i feixistes.

 

5.772 m, font i bancs (magatzem d’angules Aguinaga). És just aquí, en aquesta àrea de descans, on fins l’any 2005 era situat el magatzem dels Vascos, uns vivers on guardaven l’angula viva que pescaven i compraven i que posteriorment era enviada a Aguinaga en el País Basc.

6.093 m, el Maset. El seu propietari va ser Esteve Lamote de Grignon. Posteriorment, la finca va ser comprada per un parent del dictador Franco. A la finca hi havia el molí d’arròs, i actualment hi podem veure la xemeneia industrial de maçoneria de secció rodona piramidal. La primera llum elèctrica del poble es va fabricar al Maset a partir de 1919, en substitució del gas acetilè.

 

6.413 m, fi de l’itinerari. Barca turística que passeja des de l’embarcador fins a la desembocadura

 

Centres d’informació del Parc Natural

Ecomuseu

Martí Buera, 22

43580 Deltebre

Tel. 977 489 679

www.gencat.cat/parcs

 

Casa de Fusta

Bassa de l’Encanyissada

43870 Amposta

Tel. 977 261 022

www.gencat.cat/parcs

Informació  cedida pel Parc Natural del Delta de l’Ebre

TOT PARC 2015